Za Šumavu

prázdninové
Datum
Místo Šumava
Věk 15 - 28 let
Cena 1100 Kč
Kontaktní osoba Dája
+420 731 680 515
sumava@brontosaurus.cz

Co na nás čeká

Tábor už máme naplněný, ale stále bereme kluky náhradníky :)


Chceš poznat šumavskou přírodu z jiného úhlu než běžný turista? Chceš se podílet na něčem, co má opravdový dopad na fungování krajiny? Chceš strávit sedm dní s partou podobně smýšlejících mladých lidí? Nenech Šumavu vyschnout! Pojď se s námi podílet na obnově rašelinišť a zažít Šumavu - její přírodu, historii a příběhy místních obyvatel. Vydej se s námi na místa, kam se běžně nedostaneš a poznej zdejší kraj. Těšit se můžeš také na akční a povídací tematické hry. Nebude chybět ani čas na odpočinek a pohoda u ohně s novými kamarády.

Co, kde a jak

Za Šumavu je dobrovolnicko-zážitková akce, během které budeme pomáhat s obnovou šumavských rašelinišť, poznávat šumavskou přírodu, krajinu, historii a sebe navzájem. Pracovat budeme zhruba čtyři dny, a to vždy ve spolupráci s odborníky z Národního parku. Kromě práce nás čeká také jednodenní exkurze do šumavské divočiny a tematický program. Budeme stanovat v přírodě a vařit si společně na ohni chutné vegetariánské jídlo pod vedením zkušených kuchařek. Tábor je určený pro všechny ve věku 15 až 28 let. Těšit se můžeš na partu 15 podobně smýšlejících lidí a 6 podnikavých organizátorů a organizátorek. Cena akce je 1100 Kč, pro členy HB 1000 Kč.

Dobrovolnická pomoc

Pomůžeme s obnovou mokřadních biotopů. Mnohé z mokřadů, na Šumavě především rašeliniště, jsou ostrovy biologické rozmanitosti, kde nachází své přirozené prostředí nespočet vzácných rostlinných i živočišných druhů. Mokřady hrají nezastupitelnou roli v hydrologii krajiny a koloběhu vody, čímž působí velmi příznivě na místní podnebí. A jejich obnova je také jednou z možných cest ke snižování dopadů klimatických změn Pokud by tě zajímalo ještě víc, můžeš se podívat na webové stránky projektu “Život pro mokřady” https://life.npsumava.cz/. Minulý rok jsme pomáhali zahrazovat odvodňovací kanály na lokalitě bývalého rašeliniště a v šumavských lesích. Také jsme zbavovali louku invazivních rostlin.

Malá ochutnávka

Tábor pořádá Základní článek Hnutí Brontosaurus Rozruch. Máme za sebou již mnoho úspěšných ročníků dobrovolnických táborů Naruby, Do (po)hor! a Bezevšeho v Krkonoších. Akce Za Šumavu probíhá ve spolupráci se Správou Národního parku Šumava a letos to bude již 4. ročník tohoto tábora.

Organizační tým

Těší se na tebe Matěj, Vojta, Magda, Káťa, Dája a Mucha.

Kontakt

Kontaktní osoba: Dája
E-mail: sumava@brontosaurus.cz
Telefon: +420 731 680 515